Lisätietoa rentoutumisesta

Resonanssi äänimaljarentoutuksen keskeisenä tekijänä

Prof. Dr. Maximilian Moser (2008, s.62) kuvailee esitelmässään "Miltä elämä kuulostaa - Ihmisen elimistön musikaalinen puoli" kuinka esim. musiikkiterapialla voi olla positiivinen vaikutus ihmien elimistön aikakäsitykseen. Näitä tuloksia voi soveltaa myös äänimaljarentoutukseen, jos lähdemme siitä, että Peter Hess äänimaljojen tasaiset värähtelyt luovat tällaisen ulkoisen rytmin.

Äänimaljojen tasainen soittaminen tai tietyssä rytmissä eteneminen koko äänimaljarentoutuksen ajan voi tukea tätä Moserin ajatusta. Resonanssin yhteydessä syntyy erilaisia värähtelyjä tai värähtelykuvioita. Friedrich Cramer (1998, s. 13) kirjoittaa resonanssin käsitteestä:

"Resonanssi on kielellisesti: soida takaisin, vastata soimalla. Koska äänet ovat värähtelyä, voidaan myös sanoa: resonanssi on samalla aallonpituudella värähtelemistä. Resonanssi on yksi vuorovaikutusmuoto, kyllä, se on sellainen vuorovaikutuksen muoto, jonka kautta kaikki tila-ajalliset rakenteet voivat olla toisiinsa yhteydessä."

Jos äänimaljan asettaa veteen tai laittaa vettä äänimaljan sisään ja soittaa äänimaljaa, äänivärähtelyt leviävät veteen muodostaen säännöllisiä kuvioita. Ääniaaltojen vaikutus on erityisen kiinnostavaa, kun ottaa huomioon, että ihmisestä 70-80% on nestettä.

Rentoutuminen ja tietoisuuden tila


Rentoutumisella tarkoitetaan tietynlaista tietoisuuden tilaa, jota voidaan mitata EEG-signaalin ja sen frekvenssivälivaihtelukäyrän avulla.

Ihmisaivojen frekvenssit eli taajuudet (G.Haffelder):

  • Beta-rytmi (- 14-28 Hz)
    • Looginen ajattelu, aktiivinen huomiokyky, mutta myös agressio, stressi ja turhautuminen
  • Alfa-rytmi (- 7-14 Hz)
    • Rentoutunut keskittyneisyys, rauhallinenn ja tyyni ajattelu. Alfa-aallot toimivat siltana tietoisuuden ja alitarjunnann välillä.
  • Theta-rytmi (- 3,5-7 Hz)
    • Rauhallinen tila, uni, inspiraatio ja unelma, visualisointi päiväunelmointi ja mielikuvitus.
  • Delta-rytmi (- 0,1-3,5 Hz)
    • Isot aivot: Syvä uni, jossa ei näy unia, transsi, hypnoosi.Keskiaivot: henkilökohtainen tutka, vaistot, "6.aisti".

Äänimaljarentoutuksen aikana koetaan yleensä ainakin yksi tietoisuudentila kevyestä syvään rentoutumisen tilaan. Äänimaljarentoutus perustuu ikivanhaan tietoon äänen hyvää tekevästä vaikutuksesta.

Äänimaljarentoutuksen instumenteissa, äänimaljoissa ja mahdollisesti kongeissa, on erityinen äänimaailma, pitävät sisällään perusäänen lisäksi lukuisan määrän ylä-ääniä, eli harmonisia ääniä, jotka vievät fantasian maailmaan. Se on maailma, jossa totuus ja fantasia limittäytyvät toisiinsa. Tämä tapahtuu neurokemiallisten reaktioiden kautta, eli aivosähkökäyrä synkronisoituu harmonisiin ääniin. Beta tasolta, jossa tavallisesti olemme koko päivän, laskeudutaan hiljalleen Alfa -tasolle, jossa on uni- ja valvetila ja sieltä mahdollisesti syvemmälle, eli Theta -tasolle, eli äänimaljarentoutuksessa saattaa kuulua myös hiljainen kuorsaus.

Eri korkeuksilla soivat äänet vaikuttavat eri tasolta toiseen siirtymiseen. Esim. kirkkaat äänet tuovat rentoutuneesta uni- ja valvetilan rajamaastosta hetkeksi takaisin, jotta voi taas vaipua takaisin unen ja fantasian ja tilan maailmaan. Eri tasolta toiselle siirtyminen saa aikaan sen, että ajankäsitys katoaa ja voidaan siirtyä lineaarisesta aikakäsityksestä tilaan ja sitä on harmonia, eli tilamaailma.